404-pagina.jpg

Het vroegere blog van Boudewijn Boer Fotografie

Bezoek de nieuws pagina voor actuele berichten, hier wordt niets meer geplaatst.

Zelf een professioneel trouwalbum maken

Een professioneel trouwalbum.

Een professioneel trouwalbum van de fotograaf is niet goedkoop. En ik kan het weten want die voordeligste die ik aanbied start bij €440,00 en gaat tot €1.088,00. Dat is nog meer dan de hele reportage… Ik kan me goed voorstellen dat het de moeite waard is zelf een trouwalbum in elkaar te zetten. 

Tips om een eigen trouwalbum te maken, is dat geen broodroof?

Misschien. Maar iedereen heeft het recht zelf te bepalen wat ze met de foto's willen doen toch? Daarom lever ik bijvoorbeeld standaard alle - maar dan ook echt alle - foto's die ik op een bruiloft gemaakt heb. Wie ben ik om een leuke foto van tante Trien achter te houden? Juist, als het een mislukte foto is gooi je 'm maar lekker zelf weg :-)

Door de bovengemiddelde kwaliteit en creatieve mogelijkheden kan ik de relatief hoge prijs van mijn albums verdedigen. Het materiaal is prijzig en je bent er ook nog eens erg lang mee bezig. Kortom, een simpele rekensom. 

Print is mooier

Wat ik super zonde zou vinden is als de bijzondere trouwfoto's niet verder komen dan het beeldscherm van de tablet of laptop. Dus als je niet veel wilt betalen voor een luxe trouwalbum, maak dan zelf een goed alternatief. Print maakt veel meer indruk dan een scherm. 


Tip 1 - Maak het bijzonder-der

Het laatste dat je wilt doen is een album maken dat lijkt op de laatste vakantie naar Turkije. Iedereen kent zo'n HEMA album met dezelfde grappige effecten en achtergronden. De sleutel is "less is more" oftewel "minder is meer". Jullie hebben zojuist goed geld uitgegeven aan een professionele fotograaf voor jullie bruiloft. Die foto's vertellen een verhaal. Niet alleen chronologisch maar ze vertalen sfeer en emotie naar een stilstaand beeld. Voorkom dat je de pagina's vol gaat proppen met alle foto's die in het gemeentehuis zijn gemaakt. Soms maakt één foto op twee pagina's veel meer indruk. Het is dus niet erg dat niet alle foto's in het album terecht komen.

Tip1.jpg

Tip 2 - Rust - regelmaat en reinheid

Uh, ken ik dat niet van wat anders? Ja, maar hetzelfde is waar voor veel dingen in het leven. Je wilt de kijker van het album meenemen naar jullie speciale dag. Bouw een spanning op zodat je nieuwsgierig wordt naar wat er komen gaat. Dat betekent dat je niet alles in exact de logische volgorde hoeft te plaatsen. Het is namelijk heel grappig om een aantal foto's van de voorbereiding te plaatsen tussen die van de reportage. 

Tip2.jpg

Tip 3 - Afwijkende formaten

Om je album uniek te maken kun je ook kiezen voor een afwijkende afmeting. De foto's van de fotograaf zijn genomen met professionele apparatuur en kunnen dus veel verder uitvergroot worden dan je gewent bent van je eigen richt-en-schiet camera. Gebruik dit in je voordeel door bijvoorbeeld een panorama of pagina vullende uitsnede te maken. 

Tip3.jpg

Tip 4 - Kies andere materialen

Een foto cover ziet er natuurlijk mooi uit maar wederom heel bekend. Je wilt mensen verrassen, dus kies bijvoorbeeld voor licht leer of linnen.

  

Tip 5 - Combineer kleur en zwart/wit

Omdat fotografen doorgaans gek zijn op zwart/wit zul je genoeg foto's hebben zonder kleurtjes. Schroom niet om op één pagina kleur en zwart/wit te combineren. Let echter wel goed op de contrasten. Als er driekwart een heel sterk contrast heeft en de rest niet oogt dit heel onprofessioneel.

Tip5.jpg

Tip 6 - Details

Als het goed is heb je ook wat foto's van schoenen, ringen, tafeldekking en ander soort spul. Gebruik dit als achtergrond of plaats deze heel centraal voor een gebeurtenis zoals het jawoord. 

Tip6.jpg

Nog vragen?

Dit waren zes tips die wellicht helpen met het maken van een mooier trouwalbum. Heb je nog een hele specifieke vraag mail die dan naar boek@boudewijnboer.com. No problemo om die voor je te beantwoorden.

Dan is toch altijd nog het professionele album van de fotograaf.

Succes!