404-pagina.jpg

Het vroegere blog van Boudewijn Boer Fotografie

Bezoek de nieuws pagina voor actuele berichten, hier wordt niets meer geplaatst.

Review Pampus als trouwlocatie

Fotoshoot in de gangen van het fort.

Trouwen in een fort is bijzonder. Trouwen op een eiland ook. Logisch als je deze twee combineert dat je wel een heel bijzondere locatie op het oog hebt. De geschiedenis van Pampus is niet zo stoer als het aanzicht van het fort je doet vermoeden. Gebouwd om Amsterdam van aanvallen te beschermen heeft Pampus nooit echte strijd gezien. Het fort was (tevergeefs) bemand tijdens de eerste wereldoorlog maar daarna gesloten. In de tweede wereldoorlog is het tijdens de hongerwinter gestript van het aanwezige hout en als “oefenobject” gebruikt voor Duitse bommenwerpers. Eind jaren tachtig is een stichting opgericht om het verval een halt toe te roepen wat heeft geleid tot de renovatie van Pampus. Tot zo ver de korte geschiedenisles.

Transport

Tenzij je een privé helikopter hebt is het eiland alleen per boot te bereiken. Mocht je niet beschikken over een eigen jacht dan is er de veerboot. Hou er rekening mee dat deze boot niet heen en weer blijft varen. Alle daggasten zullen dus in één keer opgehaald moeten worden vanaf de kade in Muiden. De volgende overvaart zal voor de avondgasten zijn en de derde om iedereen tegelijk weer aan wal te krijgen. Wees je goed bewust van wat “iedereen” inhoudt. Naast alle dag- en avondgasten moeten ook alle cadeau’s aan boord evenals de DJ (inclusief apparatuur) en - yours truly - de fotograaf. 

Gasten komen aan per veerboot.

Fotogeniek

Het fort leent zich uitstekend voor een unieke fotoreportage. De donkere gangen met afgebrokkelde muren tot de grote geul (bij gebrek aan een betere benaming) rondom het fort. Het is een zeer bijzondere locatie dat garant staat voor prachtige plaatjes met een industriële uitstraling.

De "grote geul" rondom het fort geeft een bijna buitenaards aanzicht.

Muiden

Het feit dat je vertrekt vanaf Muiden kun je ook in je voordeel gebruiken. Het Muiderslot ligt aan de haven en is een perfecte locatie voor een romantische reportage. Zowel het slot als de siertuin er voor zijn prachtig. Hou er wel rekening mee dat toegang tot het slot en de tuin niet gratis is. Normaliter berekenen zij €12,50 per persoon, ook voor het bruidspaar. In ons geval hebben ons hier onderuit kunnen kletsen en hebben we voor zes personen één keer €12,50 betaalt. 

Foto's bij het Muiderslot.

Ruimtes

Op het eiland vind je naast het fort ook een sfeervol paviljoen. Hier kun je heerlijk dineren en een groot feest geven. De mogelijkheid bestaat de ruimte te splitsen voor een groot of meer besloten feest. Het fort is een verzameling van gangen, kamers, hallen en trappen. De huwelijksvoltrekking vind plaats in de oude wateropslag midden in het fort. De oude muren zijn sfeervol verlicht voor een romantische sfeer. Wel zo leuk als je er gaat trouwen :-) Om bezoekers niet te laten verdwalen is de “route” aangegeven met kaarsjes. Wat wil je nog meer…

Huwelijksvoltrekking in de oude wateropslag.

Weersinvloeden

Mooi weer is altijd wenselijk. Maar op Pampus wil je dit misschien nog meer. De diepe geul rondom het fort kan als een ware windcentrifuge kan fungeren. Door het ontbreken van afgesloten ramen of deuren is het fort nogal tochtig. Bij gemiddelde temperaturen kan dit waterkoud aanvoelen. Tijdens deze bruiloft was het buiten 12 graden met een stevige wind. Gasten met een jas hebben deze geen moment uit kunnen / willen doen. Ook de oude wateropslag, waar de huwelijksvoltrekking plaats zal vinden, is fris. De gasbranders die voor aanvang van de gasten staan te blazen hebben dit niet kunnen voorwerken. 

Toegankelijkheid

De boot en het eiland zijn goed bereikbaar voor mensen die wat slecht ter been zijn. Om in het fort te komen moet je wel een aantal trappen nemen. Binnenin het fort zijn de vloeren voorzien van roosters wat voor mensen die hakken dragen een uitdaging kan zijn. Voor toegankelijkheid van rolstoelen durf ik niets met zekerheid te zeggen. Neem daarvoor contact op met de organisatie. Aan vaste wal in Muiden moet je parkeerkosten betalen. Voor de daggasten kan dit al snel oplopen tot meer dan €15. Adviseer jullie gasten dus voldoende geld op de chipknip te zetten of voldoende muntgeld mee te nemen. 

Vergeet de chipknip niet op te laden.

Kortom

Pampus is een geweldige locatie als je iets heel anders wilt. Het staat garant voor prachtige plaatjes en romantische momenten tijdens de ceremonie. De nadelen zijn vooral van praktische en logistieke aard en geheel begrijpelijk. Het naastgelegen Paviljoen is een leuke en verwarmde locatie voor het diner en feest. Het nabijgelegen Muiden is een leuke “uitbreiding” voor de fotoreportage. 

Cijfers

  • Ligging 3
  • Toegankelijkheid 4
  • Fotogeniek 8
  • Sfeer 9
  • Eten 7
  • Bediening 6

Dit is een persoonlijke mening en gebaseerd op een enkel bezoek in 2013.