404-pagina.jpg

Het vroegere blog van Boudewijn Boer Fotografie

Bezoek de nieuws pagina voor actuele berichten, hier wordt niets meer geplaatst.

Inspiratie of ontmoediging?

In het oerwoud van sociale profielen kun je uren lang kijken naar prachtige foto's die mensen over de hele wereld hebben gemaakt. Als fotograaf zou je natuurlijk ook graag de goedkeuring van de massa dragen, maar soms bedruipt je het gevoel dat iets wat je eigenlijk zou moeten inspireren je alleen maar ontmoedigd. 

Hoor ik wel thuis in die oneindige lijst van fotografische pareltjes? Is een Hollandse polder foto wel mooi genoeg om te delen? Waarom krijgt zo'n vage selfie van een lelijk mokkel 3.000 likes en mijn nauwkeurige compositie maar 10? En hoe komt iemand in godes naam aan 500.000 fans?

Niet nieuw

Al weer bijna tien jaar geleden - in 2006 - begon ik met het plaatsen van foto's op Flickr, toen helemaal hot. Ik was door het dolle heen als mijn foto meer dan 300 "views" kreeg. Ik bedoel, zet ze maar eens op een rijtje die 300 mannen en vrouwen. Allemaal hebben ze mijn foto gezien en vonden het stuk voor stuk de moeite waard om mij digitaal te belonen voor de inzet. Dit ging een lange tijd goed maar om allerlei vage redenen versplinterde het landschap en "members" migreerden massaal naar sites als 500px, Pinterest of Instagram. Daar sta je dan met je (toen) 800 volgers en 35.000 views... 

Aandacht

Als je heer en meeste wilt worden op zo'n nieuw "populair" platform moet je er veel (of bijna alle) aandacht aan besteden. Het zoeken van influencers (als zij je foto's liken volgt een hele kudde), het plannen van je posts (om 11:00 krijg je meer likes dan om 18:00), en trends nauwlettend in de gaten houden (en volgen). Doodvermoeiend!

Maar wacht ... Ik begon toch om zelf geïnspireerd te worden?

Loslaten

Nee ik ben niet de nieuwe Ansel Adams of Steve McCurry, dat weet ik ook wel. Ik ben gewoon een Hollandse gozer die graag reist en wat foto's maakt. Ik wil geen 500.000 volgers opbouwen om ze vervolgens te zien migreren naar de nieuwste hype. Als ik thuis lekker op de bank zit wil ik graag dingen zien en lezen die mij inspireren. Foto's en films bekijken die mij motiveren om morgen wél met mijn camera de deur uit te gaan.

Als je het zo bekijkt dan maakt het ineens niet meer uit welke apparatuur je gebruikt of hoeveel succes je hebt op online profielen. Als je geen uitgekookt businessplan hebt om geld te verdienen aan social media is het aantal volgers en likes voor jou en mij helemaal niet interessant en niets meer dan gebakken lucht. 

Waarom heb ik dan een Instagram of Tumblr account? Zo nu en dan plaats ik foto's op Instagram maar dat is meer om te peilen welke foto beter valt bij het publiek. Als ik reageer op een foto van een ander wil ik daar geen leeg profiel tegenover zetten, daar heb ik zelf ook zo'n hekel aan. Wel feedback durven geven maar niets terug willen.

Inspiratie

Als je de competitie loslaat zijn er slechts een paar sites die mij GEGARANDEERD inspireren, elke dag weer;

 • Maptia
  • Indrukwekkende verhalen ondersteund door prachtige foto's. Geen app (helaas) en alleen in het Engels.
 • VSCO Grid
  • Een soort Instagram maar dan zonder volgers, likes of commentaar. Gewoon bladeren door de creativiteit van anderen.
 • Your Shot van National Geographic
  • De fotografen in dienst van NatGeo kunnen er wat van maar onderschat de "gewone" leden niet. Wekelijks een overzicht om van te watertanden.
 • Feedly
  • Niet alle fotografen zijn actief op social media. Veel plaatsen de mooiste dingen gewoon op hun eigen blog. Als je niets wilt missen is een RSS reader de uitkomst. Feedly is één van de handigste opties om jouw favorieten in de gaten te houden.